Prezentujemy Państwu nowoczesne metody wędzenia w oparciu
o naturalne aromaty dymne. Technologie te, na świecie są
już ogólnie przyjętym standardem. Kondensaty dymne
składają się z rozpuszczonych w wodzie naturalnych składników dymu, z
których usunięte zostały substancje smoliste i związki rakotwórcze. Do technologii
stosowania zalicza się bezpośrednie dodawanie do produktu oraz różne metody stosowania
powierzchniowego, jak rozpylanie, natryskiwanie, zanurzanie.
Wędzenie przy użyciu naturalnych aromatów dymnych
pozbawione jest wielu wad tradycyjnej metody bezpośredniego wędzenia żywności.
Przestaje istnieć problem emisji zanieczyszczonego powietrza. Nie ma
konieczności inwestowania w drogi i energochtonny sprzęt do czyszczenia wydalanego
powietrza oraz urządzeń wędzarniczych.
Dym uzyskuje się bez niebezpieczeństwa powstania pożaru i eksplozji.
Miejsce pracy jest zatem bezpieczne i czyste.
Zastosowana metoda umożliwia ponadto optymalną kontrolę wędzenia
tzn. dobór koloru wyrobu i jego powtarzalność oraz sprzyja krótkim czasom tego
procesu.
Zachowane zostają natomiast pożądane efekty, a mianowicie smak dymu w
produkcie i barwa wędzenia są takie same jak przy tradycyjnej technologii.
Kondensaty dymne obdarzają wyroby z mięsa, ryb i drobiu, owoców
morza, sery oraz produkty mięsopochodne typową barwą wędzenia i typowym smakiem dymu.
Pożądany smak dymu można również nadać sosom, produktom typu Snack Food oraz
żywności dla zwierząt.
Wszystkie naturalne kondensaty i aromaty dymu drzewnego
oferowane przez naszą firmę, odpowiadają wymaganiom stawianym przez EWG oraz posiadają atesty PZH i GIS.
Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące stosowania
dymów, i jesteśmy przekonani, że Ci, którzy raz spróbują staną się
zwolennikami tej metody wędzenia. |